torstai 14. toukokuuta 2015

Sitruuna-marenkipiiras

Sitruuna-marenkipiiraan pirteän kirpeä maku taittuu miedon makean italialaisen marengin pehmeyteen. Piiraasta on vaikka kuinka paljon erilaisia muunnoksia ja reseptejä. Tässä on yksi oma versio :)


Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:
120 g voita
3/4 dl mantelijauhetta
1,5 dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Sitruunatäyte:
3 keltuaista
1,5 sitruunan kuoriraaste
1,5 sitruunanmehu
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl Maizenaa
0,5 dl vettä
100 g vaniljatuorejuustoa

Italialainen marenki:
3 valkuaista
3 dl sokeria
1 dl vettä

1. Laita kulhoon kaikki muut ainekset (jääkaappikylmät) pohjaa varten, paitsi kananmuna. Nypi nopeasti tasaiseksi muruksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin viilenemään noin tunniksi. Kauli taikina ohueksi leivinpaperin tai silikonialustan päälle(n.3 mm paksuksi) ja kiepsauta se voidellun piirakkavuoan päälle. Irroita leivinpaperi ja tasoita reunat. Taikinaa saattaa jäädä yli, siitä voi tehdä vaikka pieniä muropohjia leivoksia varten. Laita vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi.

2. Lämmitä uuni 200 asteeseen, ota vuoka jääkaapista ja pistele pohja haarukalla. Laita leivinpaperi taikinan päälle ja siihen jotain sopivia painoja (kuivia herneitä tai muutama metallinen ruokaveitsi. Paista ensin n. 12 minuuttia, poista sitten leivinpaperi ja jatka vielä muutama minuutti paistamista, kunnes pohja on kypsä. Ota vuoka pois uunista ja anna jäähtyä (tai tee sitruunatäyte valmiiksi ja paista sitäkin muutama minuutti).

3. Tee sitruunatäyte. Pese hyvin (luomu)sitruunat ja raasta n. 1,5 sitruunan kuori. Tämä riippuu sitruunoiden koosta, isoja saattaa riittää yksikin, pienistä voi raastaa vaikka molemmat. Purista mehu ja laita sekä mehu että raaste kattilaan. Erottele kananmunista keltuaiset (säästä valkuaiset) ja lisää kattilaan. Lisää myös sokeri ja vesi. Sekoita Maizena 0,5 dl kylmää vettä ja vispaa mukaan seokseen. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Siirrä kiisseli yleiskoneeseen tai vatkaa sähkövatkaimella kiisseli viileäksi. Lisää vaniljatuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Voit lisätä täytteen joko täysin paistetulle ja viilennetylle pohjalle tai sitten voit lisätä täyteen pohjan paiston loppuvaiheessa ja jatkaa paistamista vielä muutaman minuutin. Laita täytetty piiraspohja jääkaappiin viilenemään.

4. Valmista italialainen marenki. Laita valkuaiset valmiiksi yleiskoneeseen. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kuumenna sokeriliemi 120-121 asteeseen. Vähän ennenkuin liemi on saavuttanut lämpötilansa, aloita valkuaisten vatkaaminen. Kaada sokerilientä ohuena norona valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on viilentynyt. Pursota marenkia sitruunatäytteen päälle ja polta kaasupolttimella kauniin ruskeiksi.

Valmis piirakka.


Koristeena käytin syötäviä kukkia, tällä kertaa orvokkeja. Nykyään syötäviä kukkia ja muita pikkuyrttejä saa aika mukavasti kaupoista ympäri vuoden. On ne vaan niin söpöjä.. pian niitä saa onneksi kotipihaltakin :)





4 kommenttia:

  1. Namskis, hyvältä näyttää! Oikeat kukat on niin kauniita kakkujen ja piiraiden koristeena.

    VastaaPoista
  2. Ihastuttava herkku jälleen kerran!! Tätä taidan kokeilla...pienesti Ü
    Terkuin nami-hiiri
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
  3. Minkä kokoista vuokaa käytit tuossa? Näyttää niin ihanalle, että pakko kokeilla itsekin! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. n. 12x35 cm oli tuo vuoka. Huomasin, että täytettä kannattaa kuitenkin hiukan paistaa uunissa tai muuten se saattaa jäädä liiankin löysäksi. Hyvää kyllä oli niinkin :)

      Poista